maandag 28 maart 2011

Groet aan de kolos

Bergpas van de Runderen
The Pass of the Cattle

‘The man they gather
and create such a stir
with dogs by their side
the cows of the field ...

They come from the Hills and Glens
to climb Bealach na Bà ...
the Pass of the Cattle’

(‘Bealach na Bà’ is een van de spectaculairste
routes in Schotland, bereikt 626 meter hoogte
en loopt van Applecross naar Tornapress) 























Schotse Hooglanders (Highland Cows) zijn vriendelijke runderen, meestal roodbruin, zoals bij ons ‘om de hoek’, in de Kennemerduinen. Zij komen ook voor in de kleuren zwart, blond, bruin-zwart gestreept of – zij het zelden – wit.
Een volwassen stier weegt tot 800, een koe tot 500 kilogram. Een koe kan tot vijftien kalveren voortbrengen. De ruigbehaarde dieren worden tot achttien jaar oud. Bij een stier krullen de grote horens naar beneden, bij een koe staan ze overeind. Er is nog niemand aan hun horens geprikt!




 ‘Wandelende lieden
een kudde die graast
honden aan de lijn
de ontmoeting verbaast

Over de duinen
en dwars door het bos
aan de voet van de Kruisberg
begroeten wij de kolos’  





Oorspronkelijk stamt de Schotse Hooglander af van een klein Keltisch rund. Zijn oorsprong ligt in het westen van Schotland en op de Hebriden-eilanden. Net als mensen gingen de dieren op ontdekkingsreis: zwemmend van eiland tot eiland naar het vaste land van Groot Brittannië. De robuuste, weerbestendige runderen kwamen zelfs tot Londen!

De grote, onverstoorbare grazers zijn in verschillende Hollandse natuurgebieden uitgezet, misschien ook wel omdat zij goed tegen regen en stevige wind bestand zijn. Ze zijn zeker niet agressief en vragen niet veel zorg. In een natuurgebied dwars door een Tilburgse woonwijk grazen ze probleemloos tot bij de huizen.
Inmiddels zijn er meer Hooglanders buiten dan binnen Schotland. In Nederland zijn dat er een dikke duizend. Wij kwamen er tijdens een wandeling op een zonovergoten zondag in maart in de prachtige natuur onder de rook van de Hoogovens - ja zeker, tussen Heemskerk en Wijk aan Zee - een tiental tegen. Hoewel dat niet nodig is, maakten we een ‘boogje’ tussen de bomen door, de beste methode om deze vriendjes niet te storen, vooral niet als er een jong in de kudde aanwezig is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten