woensdag 25 april 2012

Houtskool en verse vis in de Algarve

De Algarve is beroemd om zijn verse vis. De keuken van de Algarve heeft Spaanse, Moorse en Afrikaanse invloeden. Niets belichaamt het gebied beter dan boven houtskool gegrilde sardines, met smaak genuttigd in de open lucht bij een eethuisje aan zee op een zachte zomeravond. Voeg er een gemengde salade, wat groenten en gekookte aardappels bij en wij likken onze vingers af. Ook omdat het lokale zeezout anders, beter smaakt dan ons huis-, tuin- en keukenzout thuis.


In de Portugeze keuken wordt het geheel op smaak gebracht met voortreffelijke olijfolie, knoflook en koriander. Voor stokvis (bacalhau) zijn naar verluidt 365 verschillende recepten bekend. Voor elke dag van het jaar dus één. Op de kaart troffen wij naast sardines ook zeebaars, horsmakreel, tonijn, zwaardvis, zeebarbeel, tong, zeeduivel en inktvis aan.


Wie zondags laat in de middag niet buiten de stad komt, kent niet het geluk in buitentuinen vis te eten


Schaal- en schelpdieren als mosselen en garnalen worden gestoofd of gegrild. Op de menukaart zijn deze, net als vis trouwens, vaak per kilo geprijsd. Dat wijst op verse aanvoer. De bewoners van de Algarve bereiden hun heerlijke stoofpotten in een cataplana. Wij aten ook uit zo'n metalen pan met scharnierend deksel, bij restaurant Crispim in Fuseta. Na het opscheppen op je bord klap je de deksel weer dicht, dan blijven warmte en smaak in de smoorpan goed bewaard.


Verse vis uit de Atlantische oceaan, simpel maar heerlijk bereid, is de hoofdmoot van ieder menu: van zwaardvis en kreeft tot sardines, monniksvis en mosselen. Kreeft, zeebaars, zeebarbeel en brasem worden naar gewicht en seizoensprijs  geprijsd.
De meeste vissoorten worden boven houtskool gegrild om de verse smaak te behouden.

amêijoas-anchovas-atum-bacalhau-besugo-cachuco-calamares-camarões-caracois-carapau-carpa-cavala-cherne-choco-dourada-enguia-espardarte-gambas-lagosta-lavagante-lagostim-linguado-lulas-mexilhões-ostras-pargo-peixe espada-perceves-polvo-pregado-raia-robalo-salmão-salmonete-santola-sapateiro-sardinhas-sargo-tamboril-truta

venusschelpjes (kokkels)-ansjovis-tonijn-stokvis-zeebrasem-brasem-kleine inktvis-kleine garnalen-slakjes-horsmakreel-karper-makreel-tarbot-inktvis (sepia)-goudbaars-paling-zwaardvis-grote garnalen-zeekreeft (zonder scharen)-grote zeekreeft-kleine zeekreeft-tong-inktvisjes-mosselen-oesters-roodbaars-zwaardvis-eendenmossel-grote inktvis (octopus)-tarbot-rog-wolfsbaars-zalm-zeebarbeel-krab-krab-sardines-witte zeebrasem-zeeduivel-forel

De Portugezen nemen ruim de tijd voor de lunch, het belangrijkste moment van de dag. Tussen twaalf en drie volgen wij hun goede gewoonte met regelmaat: eten met volle aandacht, met een sluik oog naar de televisie kijken (nieuws en voetbal), en vooral veel (luisteren naar) Portugees kletsen. Wij maken ook wel gebruik van de voor ons gebruikelijke avondmaaltijd, waarbij je in Portugal tussen zeven en tien uur tot half elf in restaurants en snackbars terecht kunt. Vooral eetgelegenheden die prato do dia (dagschotel) serveren zijn populair. Het mandje brood met boter, vispaté en olijven, dat we standaard vooraf voorgeschoteld kregen, aten we bij flinke trek volledig op en lieten we ook wel eens staan (voordeel: dan komt het niet op de rekening).
                
                 bom apetite-estava óptimo-a conta, faz favor
                     (eet smakelijk        - het was erg lekker      - de rekening, alstublieft)     

1 opmerking: