Wie zondags laat in de middag niet buiten de stad komt, kent niet het geluk in buitentuinen vis te eten |
Schaal- en schelpdieren als mosselen en garnalen worden gestoofd of gegrild. Op de menukaart zijn deze, net als vis trouwens, vaak per kilo geprijsd. Dat wijst op verse aanvoer. De bewoners van de Algarve bereiden hun heerlijke stoofpotten in een cataplana. Wij aten ook uit zo'n metalen pan met scharnierend deksel, bij restaurant Crispim in Fuseta. Na het opscheppen op je bord klap je de deksel weer dicht, dan blijven warmte en smaak in de smoorpan goed bewaard.
De meeste vissoorten worden boven houtskool gegrild om de verse smaak te behouden.
amêijoas-anchovas-atum-bacalhau-besugo-cachuco-calamares-camarões-caracois-carapau-carpa-cavala-cherne-choco-dourada-enguia-espardarte-gambas-lagosta-lavagante-lagostim-linguado-lulas-mexilhões-ostras-pargo-peixe espada-perceves-polvo-pregado-raia-robalo-salmão-salmonete-santola-sapateiro-sardinhas-sargo-tamboril-truta
venusschelpjes (kokkels)-ansjovis-tonijn-stokvis-zeebrasem-brasem-kleine inktvis-kleine garnalen-slakjes-horsmakreel-karper-makreel-tarbot-inktvis (sepia)-goudbaars-paling-zwaardvis-grote garnalen-zeekreeft (zonder scharen)-grote zeekreeft-kleine zeekreeft-tong-inktvisjes-mosselen-oesters-roodbaars-zwaardvis-eendenmossel-grote inktvis (octopus)-tarbot-rog-wolfsbaars-zalm-zeebarbeel-krab-krab-sardines-witte zeebrasem-zeeduivel-forel
De Portugezen nemen ruim de tijd voor de lunch, het belangrijkste moment van de dag. Tussen twaalf en drie volgen wij hun goede gewoonte met regelmaat: eten met volle aandacht, met een sluik oog naar de televisie kijken (nieuws en voetbal), en vooral veel (luisteren naar) Portugees kletsen. Wij maken ook wel gebruik van de voor ons gebruikelijke avondmaaltijd, waarbij je in Portugal tussen zeven en tien uur tot half elf in restaurants en snackbars terecht kunt. Vooral eetgelegenheden die prato do dia (dagschotel) serveren zijn populair. Het mandje brood met boter, vispaté en olijven, dat we standaard vooraf voorgeschoteld kregen, aten we bij flinke trek volledig op en lieten we ook wel eens staan (voordeel: dan komt het niet op de rekening).
bom apetite-estava óptimo-a conta, faz favor
(eet smakelijk - het was erg lekker - de rekening, alstublieft)
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
BeantwoordenVerwijderen