zaterdag 15 oktober 2011

Niagara Falls, de beroemdste watervallen ter wereld



Wow, we hebben ze gezien. De beroemdste watervallen ter wereld, aan de grens tussen de VS en Canada.
We hebben ze gehoord, geroken, geproefd, gevoeld.
Overweldigend, wat een natuurgeweld.
Supercallifragilistic ...We moesten er een stukkie voor omrijden. Maar als je eenmaal in New England bent - het noordoosten van de VS - kunnen enkele honderden mijlen door de staat New York er ook nog wel bij. Voor die once-in-your-life-ervaring.


Niagara Falls, great, marvellous, magisterial!!!

Tot de beroemdheden die in hun emoties bij een bezoek aan de Niagara Falls zijn aangegrepen, behoren de VS-presidenten Theodore Roosevelt, en Jimmy Carter en zijn vrouw Rosalynn, premier Jawaharlal Nehru van India, Sovjet-president Gorbatsjov, prins Andrew en lady Sarah Ferguson, Diana, de prinses van Wales en haar kinderen, de prinsen William en Harry, Marilyn Monroe, Robert Redford, Brooke Shields en Jack Nicklaus.
Wij - Erna en ik - vonden dat wij bij dit gezelschap niet konden achterblijven. Erna's moeder Corien had ons op voorhand al over de 'thrill' van deze 'experience' verteld. Ook al allitereren onze namen niet als die van Marilyn Monroe en Robert Redford, wij moesten en zouden gevangen worden in een tochtje aan boord van de world-famous 'Maid of the Mist'. Daarvoor behoef je geen beroemdheid te zijn.
Zo'n tocht in een van die vaartuigen heeft al miljoenen bezoekers uit alle delen van de wereld ontzag ingeboezemd. Die boten kruipen zo dicht tegen de Falls aan dat je de golvende mistdampen in je gezicht voelt neerslaan. Je hoort de donderende Falls bulderen in je oren en je ondergaat de rauwe natuurlijke kracht en macht van het kletterende water. 'Er heerst magie in de mist!'. 

    

De Niagara River, die Lake Erie en Lake Ontario met elkaar verbindt, stort zich over een richel van vijftig meter omlaag - een oorverdovend spektakel, waarbij anderhalf miljoen liter water per seconde naar beneden klettert.











De midden in de rivier lopende grens verdeelt de watervallen in de Horseshoe Falls aan de Canadese kant en de American Falls en Bridal Veil Falls (bruidssluierwatervallen) aan de Amerikaanse. De twee laatstgenoemde liggen in het Niagara Reservation State Park. De Horseshoe Falls danken hun naam aan de in een hoefijzervorm gebogen, 671 meter lange rand. Hier zijn de watervallen één grote bruisende, donderende ketel, waarin het water lijkt te koken onder een reusachtige nevelsluier. Gedurende vele eeuwen zijn er allerlei mythische verklaringen voor dit machtige schouwspel bedacht. De ongelooflijke watermassa's slaan met zo'n ontstellende kracht in de diepte neer dat zich op de bodem intussen een 56 meter diepe kuil heeft gevormd. Over de rand van de Horseshoe Falls stort elke seconde ongeveer twee miljoen liter water; afhankelijk van het jaargetijde kan dat zelfs meer zijn.















Zowel de Canadese als de Amerikaanse watervallen worden in de zomer 's avonds en 's nachts verlicht.







* Op de New York State observation Tower (80 m) bij Prospect Point geniet je van een totaaloverzicht.



* De stoomboten van de Maid of the Mist varen tot vlak voor de Horseshoe Falls.
   Wil je de Niagara Falls van hun avontuurlijke zijde leren kennen, dan kan je zowel vanaf de Amerikaanse als vanaf de Canadese kant een boottocht van een half uur maken met de Maid of the Mist Boat Tour. Iedere passagier krijgt een poncho en kan de tocht langs de American Falls en Bridal Veil Falls naar de bruisende heksenketel van de Horseshoe Falls meemaken.
Tijdens deze zeer vochtige en indrukwekkende boottocht probeert de kapitein het in de kolken en stromingen van de rivier bokkende schip zo dicht mogelijk naar de donderende muur van water van de Horseshoe Falls te manoeuvreren. Als je je aan de reling hebt vastgeklampt, kun je jezelf midden in dit razende geweld niet meer verstaan, laat staan een ander.




Our Maiden-trip in ...


... Heaven Nr. Seven, oftewel in de 7e Hemel!













De originele Maid of the Mist stamt uit 1846

De originele Maid is gebouwd op een rede vlak bij de watervallen aan de Amerikaanse kant van de grens. De boot werd in 1846 gedoopt en tewatergelaten, maar - belangwekkend - niet bedoeld voor 'sightseeing'. De tweedeks stoomboot, lijkend op een praam, was in de eerste plaats ontworpen als een mogelijke veerdienst tussen New York City en York (Toronto, Canada). De schuit was 72 feet lang, zijwaarts aangedreven door een 18 feet lange stang, die zijn kracht ontleende aan de stoom van een op hout en kolen gestookte boiler. Het ontwerp hield ook in dat een diligence met vier aangespannen paarden vervoerd kon worden.
Het Nieuwsblad 'Niagara Courier' van 27 mei 1846 omschreef de 'maiden voyage' als volgt:

"We zagen de tewaterlating van het stoomschip als een iets meer dan gebruikelijke gebeurtenis ... de majestueusheid van de donderende waterval, de woeste stroomversnellingen, de hoge kades aan beide kanten ... de combinatie produceert een zeer verrassend en romantisch schouwspel. Wie ooit Niagara bezoekt, zal nog niet de helft van deze wonderen hebben beleefd, tot hij een tocht met de stoomboot The Maid heeft gemaakt".

Bovengenoemde beschrijving uit de krant van toen houdt tot op de dag van vandaag stand.
Een populair lied uit de jaren 1840 beschrijft bruidsparen die zo'n boottocht aan boord van The Maid maakten:

On the lovers come a thousand miles,
They leave their home and mothers;
Yet when they reach Niagara Falls
They only see each other.


See Niagara's water rolling,
See the misty spray;
See the happy lovers strolling,
It's everybody's wedding day.


To see the Falls they took a ride,
On the steamship "Maid O'the Mist";
She forgot the Falls, she was so busy
Being hugged and kissed.


See the mighty river rushing
'Tween its rocky walls;
See the happy lovers strolling
By our Niagara Falls.


He said: "Is oo my darling?"
He said: "Who's darling is oo?"
He said: "Is oo my baby?"
And she always answered: "Goo-goo-goo".


(1841 Song of the year)


* Excursies door de Cave of the Winds eindigen aan de voet van de Bridal Veil Falls op het kletsnatte Hurricane Deck.


* Het mooiste zicht op het geheel heb je vanaf de Canadese Skylon Tower. Op het 160 meter hoge platform voelt het alsof je een vlucht met een helicopter maakt. Het panoramische uitzicht reikt over het bulderende water tot aan de twee zustersteden en de naar het noorden lopende kloof van de Niagara River.
















'Donderend water', zo noemden de indianen de Niagara Falls op de grens van Canada en de VS. De drie watervallen hebben meer water te verwerken dan enige andere waterval in Noord-Amerika. Zij worden beschouwd als een van de spectaculairste Amerikaanse natuurwonderen, en terecht. Als je dit grandioze schouwspel ooit van dichtbij hebt gezien, weet je waarom. Dat vergeet je je hele verdere leven niet meer.



De brede, 57 kilometer lange Niagara River stuwt zijn water door een diepe kloof in noordelijke richting van Lake Erie naar Lake Ontario. Dat zou op zich niet tot iets opwindends hoeven te leiden, ware het niet dat er een hoogteverschil van zeker vijftig meter is tussen beide meren, dat de rivier op spectaculaire wijze overbrugt: met de Niagara Falls.
De Falls zijn dan wel niet bijzonder hoog, maar worden door hun breedte, hun enorme watermassa en hun adembenemende aanblik tot de mooiste watervallen ter wereld gerekend. Over een breedte van vele honderden meters stort de ziedende watermassa zich als drie aparte watervallen donderend naar beneden in een waternevel.
Het natte natuurwonder wordt gedeeld door de VS en Canada, aangezien de Niagara River de grens tussen de beide landen vormt en de exacte grenslijn dwars door de watervallen heen loopt.
Niet ver van het bruisende geweld wordt de rivier overbrugd door de Rainbow Bridge, absoluut een van de bruggen waar je het meest fantastische uitzicht van de wereld hebt. Deze brug verbindt de twee zustersteden Niagara Falls (VS) en Niagara Falls (Canada).

















Geen opmerkingen:

Een reactie posten