maandag 21 februari 2011

Het geheim door de ogen van Cinescoop

El Secreto de Sus Ojos 

Gisteravond - maandag, vaste prik - zijn we in het kader van ons Cinescoop-abonnement weer naar de 'bios' geweest. Dat heeft eventjes geduurd door de brand in ons vaste theater De Beun, en vanwege de nog voortdurende herstelwerkzaamheden.
De Cinescoop-organisatoren zijn er in geslaagd een tijdelijke alternatieve locatie voor filmvertoning te vinden. Derhalve togen wij in de vrieskou op de fiets naar de aula van de GGZ aan de Kennemerstraatweg in Heiloo.
We troffen daar een zeer acceptabel ingerichte filmzaal aan, waarin het goed toeven was. Dat de stoelen niet dezelfde kwaliteit als die van De Beun vertegenwoordigen, neem je op de koop toe, ook al is na een tijdje sprake van het verschijnsel 'houten kont'. Natuurlijk zul je dan ook nog zien dat de vertoonde film vrij lang duurt (2 uur 7 minuten), maar de geboden romantiek in de misdaadthriller 'El Secreto de Sus Ojos' (Het Geheim in hun ogen) woog daar ruimschoots tegenop. 

Sinds 1974 staat een onopgeloste, gewelddadige moord op een jonge vrouw in het geheugen van Benjamin Espósito gegrift. Hij heeft destijds meegewerkt aan het onderzoek naar de verkrachting en moord op het pasgetrouwde slachtoffer. Nu, 25 jaar later, na zijn pensioen bij de Argentijnse rechtbank, besluit hij een roman over deze misdaad te schrijven, gebaseerd op de geklasseerde zaak die hem nog steeds blijft achtervolgen.
Het boek leidt hem terug naar een van de somberste periodes van Argentinië, waar de sfeer verpletterend is en waar schijn bedriegt. Terwijl Espósito de dossiers van de zaak opnieuw openslaat, stuit hij op veel tegenwerking. Met zijn schrijfproject brengt hij niet alleen zichzelf, maar ook zijn collega Pablo Sandoval (Guillermo Francella) en zijn baas Irene Menéndez-Hastings (Soledad Villamil) in gevaar.
Ook dit keer kan Espósito de zaak niet loslaten. Hij krijgt weer te maken met zijn vroegere collega Irene Menéndez-Hastings, die hij maar niet uit zijn gedachten krijgt. Terwijl hij schrijft, herbeleeft hij het verleden. Dat hij toen verkeerde keuzes heeft gemaakt, wordt hem pijnlijk duidelijk. Hij zet door in de hoop zijn fouten te rechtvaardigen, zijn eigen toekomst te veranderen en de vrouw, waar hij dertig jaar later nog steeds van houdt, eindelijk de waarheid te kunnen vertellen.

El Secreto de Sus Ojos, een thriller en liefdesdrama van Juan José Campanella, werd in 2010 met een Oscar voor beste niet-Engelstalige film bekroond.

Oef. Aan het eind van de film moet je even zuchten. Enkele vorengaande films uit de Cinescoop-reeks brachten een lichte neiging teweeg om ons abonnement op te zeggen. Matige kwaliteit, veel geweld en veel herrie. 
Deze bekroonde film geeft de filmliefhebber nieuwe moed. Prachtige sfeertekeningen - ook al ben je nog nooit in Argentinië geweest -, uitstekende rolvertolkingen vol intriges, list en bedrog, dramatische ontwikkelingen en uiteindelijk de ware liefde die komt bovendrijven. 
Ja, nieuwe moed om op te gaan voor de volgende film uit de serie:  'Red' met Bruce Willis, Mary-Louise Parker, Morgan Freeman, John Malkovich en Helen Mirren. Opnieuw een actie-komedie. O o, als die maar niet volop geweld en herrie is ...

Mijn linker buurvrouw in de GGZ-stoelen (mijn vriendin Erna zit rechts van mij) wijst mij op de daaropvolgende rolprent: 'Haar naam was Sarah'. 
"Dat is echt een hele mooie film", vertelt zij. "Ik heb het boek gelezen, en dat is geweldig verfilmd".
Met de net ondergane ervaring en de vooruitzichten in het voorjaar houden wij onze Cinescoop-verslaving nog maar even in stand. Overigens net als onze Filmliga Heiloo-verslaving, waar wij zeker niet van willen afkicken. 'Het geheim in hun ogen' zou goed in de Filmliga-keuze hebben gepast. 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten