maandag 29 april 2013

Middagje Hortus Bulborum in Limmen (NH)

... Met een bloemengroet van Ria Schrama ...
... als voorschot op een gezellig middagje ...

... gaan wij in onze buurt ...

... via de lunch in het Ruiterhuys te Bakkum ...

... daarna op pad ...

... langs velden vol hyacinten ...

... tot aan de einder ...
... naar de schatkamer van historische bolgewassen ...

Tijdens de jaarlijkse Bloemendagen (meestal rond de laatste week van april of de eerste week van mei) is het Noord-Hollandse Limmen voor een kleine week het pittoreske centrum van de provincie. Duizenden bezoekers komen van heinde en verre om per auto, met de fiets of te voet een rondje langs de mozaïeken en versierde tuinen te maken. Lange slierten bewonderende toeschouwers trekken dan door het vrolijk gekleurde dorp.
Bij de in 2012 gevierde zestigjarige traditie – diep geworteld in het bloemrijke verleden van het bollendorp -  werd een couplet uit het Loflied op Limmen uitbundig gezongen:
‘In de lente, in het voorjaar, is ons dorp een bloemtapijt,
in de mooiste fijnste kleuren ligt dit dan ten toon gespreid.
Duizenden bezoekers komen, auto’s rijden af en aan
en bij alle werkstukken zie je dan de Limmers staan’

... bij de NH-Kerk te Limmen ...

... is het één geurende, kleurende bloemenzee ...
Nergens ter wereld zijn zoveel verschillende soorten historische tulpen te vinden als in de Hortus Bulborum te Limmen. Ruim 2.650 soorten zijn er prachtig gegroepeerd en duidelijk gemarkeerd. Daaronder natuurlijk de Duc van Tol, Red and Yellow, die in Nederland voor het eerst in 1595 werd gekweekt. Daarnaast bloeien in de Hortus ook nog eens 1.100 verschillende narcissen, ruim honderd soorten van zowel krokussen als hyacinten en vijftien variëteiten keizerskronen (Fritillaria imperialis).

De eerste vermelding van bloembollenteelt in Limmen dateert uit 1853. Daarna breken gouden tijden aan. Van de toen duizend inwoners van Limmen werken velen in de bollenteelt. De hyacint is modebloem en neemt naast de tulp ook in Limmen een vooraanstaande plaats in.
Axioma: ‘Wie een bol wil verkopen, moet de bloem laten zien’.




Limmen groeit in de 20e eeuw uit tot het belangrijkste bloembollencentrum boven het IJ. Hoofdonderwijzer Pieter Boschman, afkomstig uit Akersloot, legt de grondslag voor de in 1928 opgerichte Hortus Bulborum. Al in 1924 ziet de jonge hoofdonderwijzer én tuinbouwleraar in het bollendorp Limmen met lede ogen aan hoe veel oude historische tulpenrassen - sommige al honderden jaren oud - in snel tempo dreigen uit te sterven. Hij begint met het verzamelen van deze oude bolgewassen en plant ze in zijn tuin rond de schoolmeesterwoning naast het middeleeuwse NH-kerkje.

 







Sindsdien laat de Hortus Bulborum de bollengeschiedenis herleven. Honderden bollenveldjes kleuren in de meest uiteenlopende tinten en schakeringen. De tuin is een lust voor het oog en een genot voor de neus.

... Ria en Erna hebben er zin in ...












De Hortus Bulborum is de enige bollentuin ter wereld waar ruim vierduizend verschillende soorten tulpen, narcissen, hyacinten en andere veelal historische voorjaarsbloeiende bolgewassen bloeien. In deze tuin worden oude bolgewassen, die commercieel nauwelijks meer interessant zijn, voor het nageslacht bewaard. De unieke Hortus heeft als belangrijkste doel om deze rassen, waarvan de collectie hoofdzakelijk uit tulpen, narcissen en hyacinten bestaat, in stand te houden. Daarmee geeft de tuin een interessant overzicht van de ontwikkeling van deze grenzeloos populaire voorjaarsbloemen door de eeuwen heen.







Aan de museumtuin is bijzonder dat er honderden oude soorten van vóór 1900 te zien zijn, die niet of nauwelijks meer commercieel worden gekweekt. De oudste tulpensoorten stammen uit de 16e eeuw, terwijl de vroegst bekende narcis van nog vele honderden jaren eerder dateert.
















Het is aan Pieter Boschman te danken dat bezoekers nog altijd kunnen genieten van legendarische tulpen als de 'Duc van Tol Red and Yellow' (1595), de 'Zomerschoon' (1620) en de grillige parkiettulp 'Perfecta' (1750).






































In 2003 vierde de Hortus Bulborum zijn 75-jarig bestaan. In ruim driekwart eeuw groeide de privé-bollenverzameling van Pieter Boschman uit tot een uniek cultuurhistorisch kleinood en een ongekende bollenschatkamer.



 

De BLOEMENDAGEN LIMMEN 2013 zijn - na twee keer een week uitstel door de invloed van het matige weer - vastgesteld van zaterdag 11 tot en met donderdag 16 mei.

Wie Limmen tijdens deze 61e editie van de Bloemendagen bezoekt, zal zijn ogen niet geloven.
Tientallen bloemenmozaïeken en werkstukken, door jong en oud van honderdduizenden hyacintenbloemen gemaakt, staan in de tuinen. Diverse straten zijn bloemrijk versierd. Voor een bezoek aan de Hortus Bulborum geldt voor het weekeinde van zaterdag 11 en zondag 12 mei 2013 een gereduceerd tarief.
                                                                                www.bloemendagenlimmen.nl

Zondag 12 mei 2013 lijkt helaas wel een herfstdag. Het is gewoon koud en af en toe steekt een miezerig regentje de kop op. Relatief weinig belangstellenden fietsen de route langs de mozaïeken, ook auto's - in wandeltempo tuffend - laten zich amper zien. Wij doen een stukje op de tweewieler mee en zien dat de wielersport flinke aandacht bij de prikkers heeft getrokken. Althans de doping binnen die sport.












2 opmerkingen:

  1. Ik heb het verslag met belangstelling gelezen en heb begrepen dat jullie een mooie dag hebben gehad. Uiteraard kan het verslag onze goedkeuring wegdragen.
    Met dank en vriendelijke groet, Max Nuyens PR Hortus Bulborum (by e-mail May 1st 2013)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit ziet er prachtig uit. Als er mensen zijn die Uw site bezoeken, zullen ze er wel van smullen. Wie weet geeft dit ook meer bezoekers aan de Hortus. Dank voor het opnemen in Uw blog.
    Met vr. gr. N.C.M. Vis, Hortus Bulborum (by e-mail May 2nd 2013)

    BeantwoordenVerwijderen