vrijdag 23 mei 2014

Hoe is het (weer) op de Kanaaleilanden?

In tien dagen hebben wij vier Kanaaleilanden bezocht. Guernsey, Herm, Sark en Jersey. Alleen het noordelijker gelegen Alderney lieten we achterwege en van de Barclay Brothers mochten we hun privé-eiland Brecqhou niet betreden. We zagen hun megalomane sprookjeskasteel met zijn kantelen vanaf de veerboot van Guernsey naar Sark aan ons oog (en aan onze neus) voorbijgaan.
Om te beginnen waren we op Guernsey, een rots van gastvrijheid, waar ‘edel klein zeevolk’ leeft. Het zijn woorden van Victor Hugo, wiens granieten standbeeld in Candie Gardens staat, waar de schrijver leunend op een stok en met wapperende mantel over St. Peter Ports haven uitkijkt. Het bronsgroene standbeeld van Queen Victoria staat in zijn rug. Victor Hugo, die als balling van 1855 tot 1870 op Guernsey leefde, typeerde met de woorden streng en zachtmoedig het landschap van het westelijkste van de Kanaaleilanden. De zuidkust is grillig met steile kliffen, die tot tientallen meters hoogte oplopen. Zacht glooiende valleien in het binnenland - met groene weggetjes, kabbelende beekjes en kleurige bloemen - dragen het stempel van zachtmoedigheid.
We verkenden het levendige St. Peter Port en zijn haven, waar het Liberation Monument woorden van Sir Winston Churchill draagt: ‘… and our dear Channel Islands are also to be freed today ...’ Op elke negende mei wijst de schaduw van de obelisk precies aan hoe laat de bevrijdingstroepen zijn geland. Op een wat grijzere dag bezochten wij het machtige Castle Cornet, dat aan de zuidelijke havenpier opdoemt en ’s avonds in het licht van schijnwerpers baadt. Vlakbij startten we – op een zonniger moment – een mooie klifwandeling zuidwaarts in de richting van Fermain Point langs Fermain Bay. Als je de weg weet, kun je zo doorlopen naar Sausmarez Road in St. Martin. Hier ligt het statige Sausmarez Manor, dat al bijna duizend jaar wordt bewoond. Wij doken het zeer tot de verbeelding sprekende The Sculpture Park in en bewonderden de omvangrijke expositie van beelden in prachtige bossen, tuinen en vijvers.
In St. Peter Port liepen we achter de Town Church door de markante overdekte Markthallen. We snoven ook de verstofte geur van Priaulx Library  in de villa Candie House op, waarin nu een antieke schatkamer vol boeken en naslagwerken voor de eilanders zelf is gevestigd. Natuurlijk vergaten we niet om bij het vorstelijke Hauteville House langs te gaan. Hier woonde de Franse romanschrijver Victor Hugo als balling in een drie verdiepingen tellend huis met bovenin zijn glazen werkkamer. Vanaf het dakterras kon Victor precies het huis van zijn maîtresse Juliette Drouet zien. Een vooruitziende blik kan de schrijver niet ontzegd worden. In 1870 plantte hij een eik in zijn tuin. “Als de boom volgroeid is, dan hebben we een Verenigd Europa!”, luidden zijn begeleidende woorden. Tja … wanneer zijn eiken volgroeid?





































... haven St. Peter Port ...















... Town Church, St. Peter Port (uit ca. 1475) ...



... koffie drinken met Prem in de buurt ...




... Breda-bier: nog altijd populair; niet meer in Brabant, maar wel op Guernsey gebrouwen ...










... straatrace in aantocht ...



... het gaat om recordtijden ...

... zalmsalade en fish&chips ...







... Cornet Castle ...











... met de rug naar Herm en Sark ...









 
... blue bells ...












 
... Fermain Bay ...




... martellotoren ...



... Tea Room aan Fermain Bay ...






























































Geen opmerkingen:

Een reactie posten