zaterdag 12 april 2014

De moed van de putter

 
... Cor's adelborsten Betje, Simone en Aagje (v.l.n.r.) ...

Het zal je maar gebeuren. Heb je net een nieuw Chicken-Castle in je tuin laten bouwen, komt een onverwachte, niet uitgeputte gast aangevlogen. Bij de Cottage van Cor aan ’t Laantje heeft een putter de moed geput om in het front van Aagje, Betje en Simone, een trio voetgevederde, verse en kleurrijke krielkippetjes van adellijke komaf, neer te strijken.

Even later ontdekt Cor zelfs dat het aanwezige kleurengevederte een stelletje (echt paartje?) betrof.
O wonder der natuur!

... Wie is het mannetje? ...

De putter alias Carduelis Carduelis stamt uit de (kleur)rijke vinkenfamilie, in het bezit van vele vinkenbanen. Het vogeltje is kleiner dan de huismus en opvallend bont. Zijn gele vleugelbanden zijn karakteristiek als hij vliegt. Vaak kwettert het op hoge toon, wat klinkt als een snel ‘tiglitt’ of ‘zidit’. Dreigt er gevaar, dan waarschuwt de ene putter de andere met een nasaal ‘weeii’, een verbastering van ‘oweej’. Bij meningsverschillen met soortgenoten ratelen ze herhaaldelijk ‘tschrrr’ tegen elkaar.


... Wie het vrouwtje? ...
Op het Eurovisie Songfestival voor Vogels heeft eens een putter deelgenomen met een lied, dat werd voorafgegaan door het typische ‘tiglitt’. De hit zelf bestond uit een haastige, tjilpende melodie met veel trillers en nasale klanken. Uiteindelijk eindigde de inzending in de achterhoede. Het magere resultaat was vermoedelijk te wijten aan een tekort aan zangzaden en –noten, terwijl het manco aan zangvoer voor bosvogels schrijnend was.
Hoewel de putter een zeer sociaal vogeltje is, is de aanwezigheid in tuinen en bij vogelhuisjes een zeldzaamheid. In Coriens tuin vormt het groen een geweldige biotoop, waardoor de Carduelis Carduelis zich hier dagelijks presenteert. Echte liefhebbers kunnen zich op onderstaande foto in een zoektocht uitputten.
Mij is het niet gelukt een, laat staan twee putters te ontdekken. Maar ja, ik ben ook hard toe aan een varivocale leesbril (of is het varifocaal?).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten