zaterdag 9 april 2011

Libris. Heel veel boeken. Van harte gefeliciteerd.

Op zaterdag 9 april 2011 stopt rond het middaguur een TNT Expres-busje bij ons voor de deur. De chauffeur belt aan en overhandigt een gewichtig doosje, beplakt met aan mij gericht NCRV-briefpapier.
NCRV? Heb ik daar iets mee? Ik dacht het niet!
Heeft Erna wellicht een religieuze verrassing op mijn naam besteld?
"Nee", zegt zij zelfverzekerd, "kom op zeg".
Toch maar openmaken , eerst de NCRV-enveloppe.
Een brief aan de heer P. Samuel te Limmen, met het welluidende opschrift 'Geachte mevrouw Samuel'. 
 Tja, die typistes/n van tegenwoordig worden niet meer op hun uitvoerende werk gecontroleerd.
De ondertekenaar van de brief, die mij tot besluit van haar tekst 'Veel leesplezier' wenst, heeft daar natuurlijk helemáál geen tijd voor. Het is Mieke van der Weij, ooit AVRO, nu óók NCRV.
Omdat de brief wel degelijk voor mij bestemd lijkt, ga ik hem snel lezen. Daarna zie ik de doosinhoud wel.

Van harte gefeliciteerd, u bent een van de winnaars van de prijsvraag van de Libris Literatuur Prijs, Libris Boekhandels, Casa Luna en Miekes Leesclub.
U ontvangt een feestelijk pakket van zes boeken die geselecteerd zijn voor de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2011.

De winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2011 wordt bekend gemaakt op 9 mei 2011 in Nieuwsuur op Nederland 2 om 22.00 uur.
's Avonds laat praat ik na met de winnaar in Casa Luna (Radio 1, NCRV om 0.02 uur).

Veel leesplezier,
Mieke van der Weij

Ik kijk Erna met een warm verrast gevoel aan en pak mijn zakmes om de doos zo snel mogelijk te openen.
Ja hoor, ongelooflijk! Nooit win ik wat, en nu liefst zes splinternieuwe boeken. En wat voor boeken, groots.
Alle genomineerden van de shortlist voor de Libris Literatuur Prijs 2011. He-le-maal te gek. Libris. Boeken. Heel veel boeken. Bij elkaar bijna 2.000 bladzijden.

Gerbrand Bakker De omweg
Amsterdam. Een vrouw verdwijnt. Haar echtgenoot wordt verhoord door een begripvolle politieagent en gaat te rade bij zijn schoonouders. De vrouw heeft een oud huis gehuurd, ver weg, in Wales. Om een nieuwe start te maken. Ze wil dingen vergeten, is gevlucht voor lastige situaties en pijnlijk nieuws. Maar ook begint ze onbewust weer op te bouwen. Misschien komt alles toch nog goed.

Peter Buwalda Bonita Avenue
Joni Sigerius, de dochter van de rector magnificus van de Twentse universiteit, drijft samen met haar vriend Aaron een handeltje dat ze maar liever voor haar krachtige en briljante vader verborgen houdt. Het is in het jaar van de vuurwerkramp dat ook in het gezin de boel explodeert. Acht jaar later pas - Joni verdient inmiddels miljoenen in Los Angeles - verneemt Aaron wat er zich in 2000 werkelijk heeft afgespeeld.

Adriaan van Dis Tikkop
De Nederlander Mulder en de Zuid-Afrikaan Donald, die als student betrokken raakten bij het internationale verzet tegen de Apartheid, halen na veertig jaar de banden weer aan. Mulder vestigt zich een tijd in de Kaap, waar Donald zijn strijd voortzet in een verstikkend vissersdorp. De kinderen vluchten in de tik - een goedkope drug. De twee mannen ontfermen zich over een talentvolle verslaafde.

Esther Gerritsen Superduif
Op haar elfde springt Bonnie over een tuinhekje, en een aantal seconden blijft ze zweven. Niet veel later ziet ze hoe haar lichaam transformeert tot een duif. Ze beseft dat ze nu behoort tot het schaarse gezelschap helden dat onheil kan afwenden en mensen kan behoeden voor ongelukken. Haar omgeving maakt zich zorgen over Bonnies groeiende gekte, behalve haar vriendin Ine, die niet zonder hun vriendschap kan.

Arnon Grunberg Huid en haar
Roland Oberstein, universitair docent economie, gespecialiseerd in de geschiedenis van de bubbel, is vader en gelukkig gescheiden. Zijn vriendin Violet, ontwerpster van damestassen, wordt tot wanhoop gedreven als Oberstein onaangedaan lijkt te zijn door haar overspel. Op een conferentie in Frankfurt over de Holocaust, waar Oberstein een lezing geeft over de economische gevolgen van genocide, ontmoet hij Lea, biografe van kampcommandant Rudolf Höss.

Yves Petry De maagd Marino 
Een man ketent een andere man vast aan de muur van zijn huiskamer, amputeert zijn penis, snijdt hem vervolgens de keel door en bewaart delen van het lijk in de diepvriezer om er in de weken die volgen van te eten. Wat dit waargebeurde voorval pas echt intrigerend maakt, is dat het slachtoffer zijn behandeling geheel vrijwillig heeft ondergaan.
 
Precies een maand voor het bekend maken van de winnaar is het de kunst om te raden wie het wordt. Wie schreef het beste Nederlandstalige literaire boek van het afgelopen kalenderjaar? 
Lukt het mij om in een maand tijd zes boeken te lezen - 1.998 pagina's in 30 dagen - en tot een eindoordeel te komen? Ik denk het eigenlijk niet, en het hoeft ook eigenlijk niet. Wel ga ik van die boeken genieten, want ik ben een lezer (zou ook schrijver willen zijn/worden). 
Wat niet is, kan nog komen. Daar houd ik mij aan vast.


Tikkop is misschien wel het meest geëngageerde van het zestal boeken, een roman met een oude bekende als hoofdpersoon: Mulder, uit Van Dis' De Wandelaar
De Omweg is een intrigerend boek. Wordt in sommige boeken te veel uitgelegd, Gerbrand Bakker is bijna het andere uiterste. 
Bonita Avenue is het debuut van Peter Buwalda, maar van dat debuut merk je niks. Hij is er meteen als schrijver. Dik boek, drie vertellers, twee tijdlagen. 
Met Super Duif heeft Esther Gerritsen als enige vrouw in het gezelschap van genomineerden ook een boek geschreven dat echt afwijkt. 
De maagd Marino is in het eerste hoofdstuk gruwelijk. Yves Petry heeft een geweldige, bijna exuberante stijl, maar je moet voor dit boek een sterke maag hebben.
Ik houd het op Huid en haar. Een boek van Arnon Grunberg is altijd een lichte vorm van zelfkastijding. Omdat hij je zo genadeloos confronteert met het menselijk tekort.



     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten