vrijdag 4 januari 2013

Flower Power

Marian en Theo
Van 5 april 2012 tot en met 6 januari 2013 is in het Limburgs Museum te Venlo de tentoonstelling 'Flower Power' gehouden. Het tijdsbestek - negen maanden - doet een vingerwijzing naar de ondertitel vermoeden: Babyboomers worden bloemenkinderen.
Twee dagen voor het einde van de expositie bracht ik samen met mijn Limburgse babyboom film- en muziek-vrienden Marian en Theo Meeks een bezoek. Ook zij herkenden veel uit de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw. Aan hun stand verplicht genoten ze met mij van alle beelden en indrukken. Al in 1970 bezochten zij het eerste Pinkpop-festival, wat ik hun niet kan nazeggen.



Peter, Napoleon (2e van rechts) en Theo 
Wat ik Theo en Marian evenmin kon nazeggen - na mijn eerdere bezoek aan Venlo en zijn Floriade - was het bestaan van het kleinste museumpje van Nederland op de Parade, net om het hoekje van het Limburgs Museum. Geopend in 2003 biedt dit piepkleine museum een overzicht van diverse memorabilia aan van de Venlo-er voetballer Jan Klaassens (geboren in 1931), die in 1983 op 51-jarige leeftijd overleed. Foto's, trofeeën, een paar versleten voetbalschoenen, zijn oude fiets en wat niet meer hebben een plaatsje gevonden in de voorhene sigarenzaak annex tabakswinkel van Jan Klaassens, een winkeltje dat hem door zijn club VVV is aangeboden, waardoor hij zijn (semi-)professionele bestaan als voetballer invulling kon geven. Pal naast dit altijd gesloten museumpje - de expositie is vanaf de Parade door de etalage te bekijken (!) - bevindt zich nog steeds een herinnering aan Klaassens' vader: het café, waar onder meer Brand-bier werd geschonken (ook gesloten, geen etalageraam, geen terras).
De oud-VVV-er, oud-Feijenoorder en oud-international (57 caps) Jan Klaassens overleed op relatief jonge leeftijd aan een hartaanval. Zijn immer zwoegende werk als 'waterdrager' in dienst van zijn elftal op de groene mat had hem een vergroot hart bezorgd, dat hem fataal is geworden. Voetbal Vereniging Venlo heeft zijn grootste Limburgse voetballer ooit in 2004 geëerd met zijn standbeeld voor het VVV-stadion 'De Koel'. Overigens zijn niet alle Limburgers het eens met het predicaat 'grootste Limburgse voetballer ooit'. Hun gedachtenis gaat uit naar de veel te vroeg gestopte 'coming star' Willy Dullens uit het tijdperk Cruijff (Willy is vroegtijdig uitgeschakeld door een ernstige blessure; hij was de topper van het legendarische Fortuna Sittard, haalde het Nederlands elftal en dreef een kapperszaak te Geleen).
Het Jan Klaassens Museum is een dépendance van het Limburgs Museum, dat de exploitatie verzorgt (onder andere ramen lappen).

Flower Power Flower Power Flower Power Flower Power Flower Power Flower Power










Andy Warhol

Jan Cremer

... witte fietsenplan ...












DJ Pi-ës-to (PS)






... vrijheid, blijheid ...

... like a rolling stone ...








... Inspraak? ...

Boudewijn de Groot: 'Mijnheer de president, welterusten' ...  

... Huh, damslapers, slapers? ...

... slápers??? ...



Outsider ...

... Wally Tax












De 'bloemenkinderen', die van het leven genieten ...

 o
... dorstige Haentjes ...
Vrijdagmiddag 4 januari 2013 was voor ons een feest van herkenning, dat wij in hartje Venlo toepasselijk in de kroeg eindigden. Het pintje met bittergarnituur smaakte voortreffelijk 'In den dorstigen Haen'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten