woensdag 17 februari 2016

Murano, Burano en Torcello

Murano machtig mooi, Burano bijzonder bont.

         Torcello toont teloorgang.


Spannend eilandentochtje ...

... naar glas, kant en ...
... vergane glorie
Onze eerste halte is Murano, dat sinds het einde van de 13e eeuw het centrum van de Venetiaanse glasfabricage is. In deze 'Wereld van Glas' wordt al eeuwenlang glas geblazen. Murano wordt ook wel eens 'klein-Venetië' genoemd, hoewel het de grandeur van die stad bij lange na niet benadert. Het bestaat net als Venetië uit een aantal eilanden, die van elkaar worden gescheiden door kanalen, waaraan oude herenhuizen en palazzi staan. Hoewel het een eigen Canal Grande heeft, was en is glas hier hét middel van bestaan.






















Óp naar Burano ... waar de huizen in vrolijke kleuren zijn geschilderd en de straten winkeltjes vertonen die kant en linnen verkopen. Het is een van de weinige plaatsen waar nog met de hand kant wordt geklost. Hier leven ook vissers en botenbouwers.

Op weg naar Burano komen we langs het kerkhofeiland S. Michele, waar tal van illustere Venetië-liefhebbers zijn begraven.

Onze waterbus vaart het Mazzorbo-kanaal op en onmiddellijk valt de scheve campanile in het oog.
Burano maakt een kleurrijke indruk. Er wonen zo'n vijfduizend mensen, voor het merendeel vissers en glasblazers. De laatsten pendelen dagelijks naar en van de glasfabrieken op Murano.































Op Torcello wonen nog geen honderd mensen.
Ooit was dit het centrum van een bloeiende beschaving met een bevolking van twintigduizend zielen.



Maar de handel op Torcello loopt terug, het water verzilt en de eilandbewoners sterven aan malaria. Slechts de kathedraal, een kerkje en een paar palazzi herinneren aan een roemrijk verleden.

Torcello is een verlaten eiland. Alleen als je in de stemming bent, is het heel romantisch.



















Ponte del Diavolo



Back in Venice: time for tea for two 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten